Cranio Sacraal Therapie

Cranio Sacraal Therapie is een prachtige ondersteuningsvorm om paarden te helpen de oorzaak van hun klachten te achterhalen en bij de oorsprong te behandelen. Ik beschouw het paard als een geheel met zijn eigen fysieke, emotionele en mentale lagen. Pas als deze lagen zowel op bewust als onbewust niveau geheeld en verbonden zijn gaat een paard optimaal in zijn vel zitten en van daaruit maximaal presteren. Ieder paard binnen zijn eigen mogelijkheden!

 

Cranio Sacraal Therapie is ontstaan vanuit de osteopathie. De botten van de schedel (cranium) staan in verbinding met het heiligbeen (sacrum) door middel van de Core Link, welke bestaat uit de schedel, de wervelkolom, dura mater (beschermende vlies) en heiligbeen: het Cranio Sacraal Systeem.

Het hersenvocht wat door middel van een pompsysteem ritmisch  vloeit vanuit de hersenen door het ruggenmerg naar het heiligbeen is voelbaar in het hele lichaam en noemt men wel de ademhaling van de hersenen. Om optimaal te kunnen functioneren moet er balans zijn tussen de voortdurende aanmaak van het hersenvocht. Het Cranio Sacrale Ritme moet in balans zijn. Het is de basis voor het goed functioneren van het gehele zenuwstelsel en daarmee ook alle andere fysiologische systemen en het gehele welbevinden van je paard. 

Alles in het lichaam van je paard (bloedvaten, spieren, organen, zenuwstelsel) wordt omgeven, verbonden en ondersteunt door bindweefsel "Fascia" of wel "Connective Tissue". Negatieve en positieve gebeurtenissen worden opgeslagen in dit bindweefsel en leidt de spanning zowel fysiek als mentaal naar het Cranio Sacraal Systeem. Teveel of langdurige druk geeft disbalans, blokkades en het bindweefsel verkrampt als reactie daarop. Ontspanning is dan noodzakelijk! Tijdens de diepe ontspanning wordt de hersenactiviteit beperkt, waardoor er in het lichaam meer energie vrijkomt. Het zelfgenezend vermogen wordt aangesproken, er ontstaat mee ruimte voor een betere doorstroming en de natuurlijke balans wordt hersteld.

 

Cranio Sacraal therapie kan helpen bij o.a:

 • kreupelheden
 • slechte balans en/of scheefheid
 • problemen met de spijsvertering of luchtwegen
 • rug- en bekkenklachten
 • gedragsproblemen (onder het zadel)
 • bij castratielittekens
 • luchtzuigen
 • headshaking
 • trauma’s en verwondingen aan het hoofd
 • problemen met het TMJ (kaakgewricht) TMD dysfunction
 • CTO problemen
 • na tandartsbehandeling
 • stress

 

Cranio Sacraal therapie brengt het lichaam weer in balans door te richten op het skelet- en spiersysteem met aandacht voor de schedel, ruggenwervel en heiligbeen. Deze therapie nodigt het lichaam uit zo veel mogelijk te functioneren zoals het bedoeld is en het zelfherstellend vermogen te stimuleren. De werking van het zenuwstelsel, hormoonstelsel, het immuunsysteem en de functies van het lichaam krijgen een flinke boost. Door zachte technieken en intentie wordt de spanning in het bewegingsapparaat en bindweefsel losgemaakt, er komt rust, ruimte, beweging en blokkades lossen op. Het weer in balans brengen van het lichaam kan van vitaal belang zijn voor de gezondheid, levensduur en welzijn van je paard. 

 

Veranderingen aanbrengen aan de kleine dingen geeft vaak de grootste verbetering. Het gehoord, gezien en gevoeld worden daar ligt de kracht van Cranio! We gaan van doen naar zijn!

 

 

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb